X
21jan

Duindoorbraak Langeduinen - Hollum

21 jan, 2018 | Natuur | 0 Comments | View Counts (2767) |Return|

HOLLUM - Tijdens de storm van donderdag 18 januari 2018 breekt het duin ter hoogte van de oude NAM-locatie door. Hier was al sinds 2015 een zeer zwakke plek in de zeereep. Er is nu een rechtstreekste verbinding tussen tussen de Noordzee en de

HOLLUM - Tijdens de storm van donderdag 18 januari 2018 breekt het duin ter hoogte van de oude NAM-locatie door. Hier was al sinds 2015 een zeer zwakke plek in de zeereep. Er is nu een rechtstreekste verbinding tussen tussen de Noordzee en de Lange Dunen-Noord. Met hoog water spoelt het zoute water naar binnen, met zakkend water loost de Lange Dunen zoet water in zee. Op de grens van zout en zoet ontstaan tijdens laag water kleine watervallen. Er is een geul van een meter of drie breed die snelstromend water via het strand afvoert naar zee.

Dat er tijdens de storm van afgelopen week op Ameland een duin is doorgebroken heeft grote gevolgen voor de natuur. Dat zegt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer. Met belangstelling keek zij naar de manier waarop de natuur in een paar dagen tijd al flink is veranderd.

"Je schrikt er altijd wel even van", vertelde Veenendaal, maar zei ook dat de doorbraak voor de eilandbewoners geen gevolgen heeft. De zogenaamde primaire waterkering die het eiland tegen de zee moet beschermen ligt een eind verderop en is tijdens de storm onaangestast gebleven.

Voortaan zal dus af en toe zout water de vallei van de Lange Duinen binnenstromen. Meer bijzonder is dat de doorbraak een soort afvoerputje vortm. Het zoetwater kan nu namelijk met grote snelheid uit het moerasgebied wegstromen richting Noordzee, met als gevolg dat het gebied langzamerhand weer gaat verdrogen.

Related

0ver(vloed aan) heremietkreeftjes

0ver(vloed aan) heremietkreeftjes

Bij relatief hoge zeewater-temparaturen zijn op mooie, zomerse dagen vaak (erg veel) heremietkreeftj...

Read More >
Waddengebied mag tóch meer dalen van ministerie EZ

Waddengebied mag tóch meer dalen van ministerie EZ

De bodem van de Waddenzee bij Ameland en Schiermonnikoog mag de komende jaren meer dalen door gaswin...

Read More >

Wie investeert in gaswinng in de Waddenzee?

Deze week is de Waddenvereniging begonnen met een zoektocht naar de investeerders die door hun inves...

Read More >
Kunst van Ameland

Kunst van Ameland

'Kunst van Ameland, een eiland in de zon'.

Read More >
Unieke inktvis-vondst op Ameland

Unieke inktvis-vondst op Ameland

Op het Zuidwesterstrand bij Hollum op Ameland is eind oktober 2016 een levende "kleine achtarm&...

Read More >